Kesämökillä on aikaa rakennella sähköjärjestelmä – ja myös ihailla niihin kytkeytyvää kotimaista muotoilua.

Aurinkovoiman käyttö yleistyy hyvää kyytiä ja paneelijärjestelmien kehitys on nopeaa. Nykyisillä järjestelmillä voidaan kattaa pitkälti esimerkiksi kesämökkien koko sähkön tarve. Itse asensin sähköttömälle mökilleni ensimmäisen paneelin (kuvassa) jo vuonna 1987. Paneeli oli merkiltään Sharp ja maksimiteholtaan 38wattia. Tuohon aikaan ei keskusyksiköistä tai invertereistä vielä ollut hajuakaan. Piuhat vedettiin suoraan paneelista akkuun ja siitä sitten suoraan käyttökohteisiin. Muutama 12 voltin valaisin ja 14 tuuman mustavalkoinen telkkari aurinkokeleillä pelittivät hyvin. Tosin sadekeleillä akun tyhjennyttyä ei telkkaria sitten katsottu. Keskusyksikön puuttuessa akku piti myös talveksi, rahdata kaupunkiin välilatauksille, ettei se pakkasilla täyty ja halkea.

Keskusyksiköiden kehitys ja hankinta olivatkin sitten seuraava askel. Kolmen virtapiirin yksikkö (kuvassa) tuli hankittua kymmenisen vuotta myöhemmin. Toimii edelleen mainiosti. Tämän ansiosta valaisinpisteiden lukumäärää voitiin lisätä, ja vaikkei akku vieläkään auton akkua isompi ollut, voitiin nyt yksikön buustausominaisuuden avulla sateiden uhatessa täyttää akku pullolleen ja pärjäillä jonkin aikaa pitempään ilman kynttilänvaloa. Nyt akun voi myös huoletta jättää talveksi keskusyksikön varaan. Se varmistaa, ettei akku ylilataudu. Uudistin ja tuplasin sitten myös paneelit 55W ja 61W maksimitehon paneeleiksi. Valaisinpisteitä on nyt parikymmentä. Eli kaikkiaan edelleen varsin pienimuotoista, mutta erinomaisen toimivaa ja kiehtovaa.

Voimaloiden virtuaalisuus – ja visuaalisuus

Joku vuosi sitten hankin myös verkkosähkön, muttei tullut mieleenkään purkaa vanhaa 12 voltin valaisinjärjestelmää. Haluaisin tässä blogissa kuitenkin kiinnittää huomion tärkeään oheisilmiöön. Usein tekniset ja taloudelliset kehitysvaiheet generoivat myös monenlaista liitännäis- ja rinnakkaistoimintaa. Näin kävi myös 12 voltin sähköjärjestelmän kehityksen alkutaipaleella. Suomalainen design ja käsityötaito ylsivät erinomaisiin tuloksiin kyseisen järjestelmän valaisinmallien kehittelyssä. Katsokaapa noita kuvia ja ihailkaa suomalaisen mielikuvituksen ja osaamisen lentoa!

Samanlaista ilmiötä kaivattaisiin nyt aurinkojärjestelmien uusimmassa kehitysvaiheessa. Nurkan takana ovat erilaiset uudet yhteisöt – virtuaalivoimalat – joihin useat aurinkovoimaa käyttävät taloudet voivat liittyä jäseniksi. Nämä uuden tyyppiset voimalat kokoavat ja optimoivat oman yhteisönsä uusiutuvan energian käyttöä ja tarjoavat markkinoille kysynnän joustoa. Uusiin yhteisöihin kytkeytyy nyt vastaava kehitys, jota edellä kuvasin. Minkä tyyppisiä uusia palveluita ja muuta tarpeeseen osuvaa tarjontaa nämä yhteisöt voisivat jäsenilleen tuottaa? Syksyllä BCDC jatkaa virtuaalivoimalakonseptien kehittämistä.

Kirjoittaja:

Rauli Svento
BCDC Energian tutkimusjohtaja
BCDC Markkinat -tiimi
Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu
rauli.svento(a)oulu.fi

 

LUE MYÖS
Oulun yliopiston BCDC Energiablogista

Aiheeseen liittyviä artikkeleita