BCDC Markkinat-tiimin Enni Ruokamo, Maria Kopsakangas-Savolainen, Teemu Meriläinen ja Rauli Svento kertovat tuoreessa Energy Economicsin (Vol. 84, October 2019, 104522) artikkelissa, että kotitaloudet ovat halukkaampia osallistumaan kotiensa lämmityksen etäohjaukseen kuin käyttösähkönsä etäohjaukseen. Artikkelissaan tutkijat selvittivät suomalaisten kotitalouksien suhtautumista kuvitteellisiin kysynnän joustavuutta lisääviin sopimuksiin ja palveluihin.

Tutkijoiden mukaan kotitaloudet vaativat selkeää säästöä siitä, että valitsisivat pörssisähkösopimuksen kiinteän hinnoittelun sijaan. ”Samalla kotitaloudet kuitenkin arvostavat sähköjärjestelmän hiilidioksidipäästöjen vähentämistä joustoa lisäämällä. Rahallisen korvauksen lisäksi siis myös muut sopimusten ja palveluiden sisältämät arvot voivat kannustaa kotitalouksia tarjoamaan kysynnän joustavuutta”, tutkijat kertovat.

Ruokamon, Kopsakangas-Savolaisen, Meriläisen ja Sventon mukaan kotitalouksien mieltymyksiä kysynnänjoustoon ei tällä hetkellä vielä tarpeeksi ymmärretä. Tutkimus tarjoaakin uutta tietoa kysynnänjoustoa lisäävien ja käyttäjälähtöisten sopimusten ja palveluiden suunnittelun tueksi.

Onnittelumme!

Towards flexible energy demand – Preferences for dynamic contracts, services and emissions reductions


 

 

 

 

Professori emeritus Rauli Svento (vas.), tutkimusjohtaja ja -professori Maria Kopsakangas-Savolainen, tohtorikoulutettava Teemu Meriläinen sekä Markkinat-tiimin vetäjä, tutkijatohtori Enni Ruokamo ovat kirjoittajina Energy Economicsin tuoreessa artikkelissa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita