Journal of Documentation on julkaissut Vuorovaikutus-tiimin Anna Suorsan ja Maija-Leena Huotarin, Markkinat-tiimin Rauli Sventon sekä Sää-tiimin Anders Lindforsin tutkimusartikkelin Knowledge creation and interaction in an R&D project: the case of the energy weather forecast. Artikkeli kytkeytyy vahvasti BCDC Energia -hankkeen ensimmäiseen innovaatioon, energiasääennusteeseen, joka syntyi BCDC-tutkijoiden ja hankkeen sidosryhmien yhteiskehittelyn (engl. co-creation) tuloksena.

Asiantuntijat selvittivät monitieteisen tutkimusyhteisön tietoa luovaa vuorovaikutusta innovaatioiden kehittämisessä. He osoittavat, että varsinaisilla vuorovaikutteisilla tapahtumilla oli ratkaiseva merkitys myös energiasääennusteen innovointiprosessissa.  ”Tutkimuksessa käytetty hermeneuttinen lähestymistapa osoitti, että energiasääennusteen kehittämisen juuret olivat tutkijoiden aikaisemmissa kokemuksissa sekä innovaation kehittämistä edistävissä olosuhteissa”, Suorsa, Svento, Lindfors ja Huotari kertovat. ”Innovaatioprosessin viimeistelyvaiheessa tulevaisuuden näkymien tunnustamisella oli erityinen merkitys. Konsortion johtajalla oli puolestaan merkittävä rooli vuorovaikutuksen ja yhteistyön organisoinnissa.”

Asiantuntijat pyrkivät ymmärtämään, kuinka innovointiin osallistuneiden edeltävät kokemukset ja tulevaisuudennäkymät muotoilevat tiedonluomisen prosessia. He myös tutkivat olosuhteita, jotka joko tukevat tai rajoittavat tiedonluomista.

Tuoreen BCDC-tutkimuksen tulokset tukevat monitieteisten tutkimusympäristöjen ja -käytäntöjen luomista. Tulokset ovatkin hyödyksi muun muassa tiedonluomisen prosesseja suunnitteleville ja organisoiville yliopistoille ja tutkimusyhteisöille.

Onnittelumme!

Knowledge creation and interaction in an R&D project: the case of the energy weather forecast


 

 

 

 

Oulun yliopiston tutkijatohtori Anna Suorsa (vas.), professori emeritus Rauli Svento ja professori Maija-Leena Huotari sekä Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Anders Lindfors ovat kirjoittajina Journal of Documentation -julkaisun tuoreessa artikkelissa.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita