Oulun yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen BCDC-tutkijat Santtu Karhinen, Hannu Huuki ja Enni Ruokamo ovat voittaneet International Association for Energy Economics IAEE:n opiskelijapalkinnon tutkimuksellaan Emission reduction by dynamic optimization of distributed energy storage under aggregator’s control.

santtu karhinen, hannu huuki, enni ruokamo, bcdc energia, oulun yliopisto, suomen ympäristökeskus,sähkönkulutus, veden lämmitys, aggregattori, päästövähennyksetPalkitussa tutkimuksessa Karhinen, Huuki ja Ruokamo ovat saaneet selville, että kotitalouksien veden lämmitykseen liittyvän sähkön kulutuksen kustannuksia on mahdollista vähentää ilman, että lämmityksen ohjaus vaikuttaa asumismukavuuteen.

Tutkijat tarkastelivat säästötasoja ja päästövähenemiä vaihdellen aggregaattorin ohjaamien kotitalouksien määrää. Lisäksi he selvittivät aggregaattorin toiminnan vaikutuksia sähkön hinnan vaihteluun.

Karhinen, Huuki ja Ruokamo havaitsivat aggregaattorin ohjailussa myös keskimääräisten päästökertoimien ja marginaalisten päästökertoimien (l. kertoo reagoivan tuotantoteknologian) käyttöön liittyvän mielenkiintoisen eron.

”Keskimääräiset sähkön tuotannon päästökertoimet soveltuvat sähkönkulutuksen hiilijalanjäljen arviointiin, mutta ne eivät ole tehokas signaali tuntikohtaiseen kulutuksen ohjailuun. Päästöjen vähentämisen näkökulmasta on itse asiassa kannattavampaa minimoida sähkön kulutuksen kustannuksia kuin päästöjä itsessään, jos käytössä on vain keskimääräiset päästökertoimet (ks. kuvio). Tulokset ovat toki sähköjärjestelmäkohtaisia, mutta korostavat keskimääräisten ja marginaalisten päästövaikutusten erojen ymmärtämisen tärkeyttä”, tutkijat kertovat.

Kuvio: Vuosittainen päästövähenemä eli hiilidioksiditonnit/kotitalous, kun optimointi perustuu sähkön tuntihintoihin (sininen), sähköntuotannon marginaalipäästökertoimiin (vihreä) tai keskimääräisiin päästökertoimiin (keltainen).

IAEE:n myöntämä palkinto jaettiin 4th Annual APEEN 2019 -konferenssissa Portugalin Covilhãssa 17.–18. lokakuuta.

Lyhennetty paperi → 

Santtu Karhisen (vas.), Hannu Huukin ja Enni Ruokamon tutkimus palkittiin Portugalissa. Kuva: Kaisa Ikonen

Aiheeseen liittyviä artikkeleita