BCDC Keep on Talking -sarjan Featurette-osissa BCDC Energia -hankkeen tutkijat jalkautuvat uusiutuvan energian tuotantolaitoksiin jututtamaan energia-alan asiantuntijoita. Sarjan video- ja audiojulkaisut avaavat uusiutuvan energiantuotannon – auringon ja tuulen – markkinoille tulon haasteita ja aiheeseen liittyviä tutkimuskysymyksiä.

Miksi tuulimyllyssä on vain kolme siipeä?
Entä miltä tuulimyllyn katolla näyttää?

Katso ja kuuntele tuulivoimateemaiset Keep On Talking Featurettet!

Sarjan uusi, kaksiosainen Featurette vie Taaleri Energia Operations Oy:n Oulun toimistolle ja Myllykankaan tuulipuistoon Iihin. Teholtaan noin 70 megawatin tuulipuisto on 30 jättivoimalan keskittymä, jonka rakentamiseen osallistui toistasataa henkilöä vuosina 2014–2015.

Keep On Talking Featurette II a: Miksi tuulimyllyssä on vain kolme siipeä?

BCDC-hankkeen tutkimusjohtaja, Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun professsori Rauli Svento ja Taaleri Energian kehityspäällikkö Pauli Maaninka juttelevat tuulipuiston rakentamisesta, jonka lisäksi Svento avaa esimerkinomaisesti taloustieteilijöiden laskelmia rakentamisen talous- ja työllisyysvaikutuksista. Oulun toimiston pienoismallin äärellä havainnollistuvat myös tuulivoimalan rakenteeseen – mm. siivekkeiden muotoon, pyörimiseen ja automatiikkaan – sekä tuulivoiman tuotantoon liittyvät kysymykset.

Toinen osa: Keep On Talking Featurette II b: Miltä tuulimyllyn katolla näyttää?

BCDC Sää -tiimin tuulitutkija, Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Anders Lindfors ja kehityspäällikkö Maaninka tarkastelevat tuulipuiston yleispiirteitä paikan päällä Iin Myllykankaalla. Keskustelussa nousevat esiin puiston rakennustyön vaiheet, tuotannon määrä ja sen vaihtelevuus sekä puiston tuuliolot. Lopuksi noustaan myllyn konehuoneeseen ja katolle, jossa päästään – voimansiirtoon ja jäätämiseen tutustumisen ohella – nauttimaan huikaisevista näköaloista.

Texts in English: Press the text-icon below the video. Molempien videoiden englanninkieliset tekstitykset on saatavilla painamalla Tekstitykset-valintaa videon alla. 

Katso ja kuuntele tuulivoima-featurettet  ja muut Keep on Talking -sarjan osat videona tai audiona BCDC:n sivuilta. Sarja myös YouTubessa

Tulossa:
Keep On Talking featuretten kolmannessa jaksossa vieraillaan vesivoimalassa – Seuraa BCDC:n uutisointia!

Katso myös:
Kaleva Median aurinkovoiman tuotantoa Keep on Talking featurettessa: Luvassa hyvää energiasäätä – Mediatalo saa virtaa auringosta
Tuulivoiman tuotannon ennustamisen periaatteita Keep on Talking podcastissa: Tuulta ja aurinkoa: Energiasääennuste tietää uusiutuvan tuotannon

 

Aiheeseen liittyviä artikkeleita