Suomen Lähienergialiitto ry on BCDC Energian strateginen kumppani ja bloggaajamme vierailevat toistensa sivuilla.

Lähienergialiiton tavoitteena on tehdä uusiutuvan energian hyödyntämisestä ja älykkäästä energian käytöstä Suomessa mahdollisimman vaivatonta, auttaa alan yrityksiä kannattavaan kasvuun ja hillitä ilmastonmuuutosta lisäämällä lähienergian käyttöä. lahienergia

Lähienergialiiton bloggaaja, järjestöpäällikkö Tapio Tuomi luo katsauksen menneeseen vuoteen sähkön pientuottajan elämässä. BCDC Energia on julkaissut aiemmin pientuottajan elämästä kertovasta blogisarjasta myös ensimmäisen vuoden kuvauksen.

Alunperin julkaistu 22.12.2016 Lähienergialiiton-blogissa | Avainsanat: aurinkosähkö, Ekosähkö, energiatehokkuus, Hybridi järjestelmä, ilmalämpöpumppu, OptiWatti, pientuotanto, Tapio Tuomi

KylänpääAurinkosähköä
Olen sähkön pientuottaja ensimmäisessä polvessa. Olen aikaisemmin kertonut miksi tähän ryhdyin ja miten ensimmäinen vuosi sujui. Nyt on aika raportoida toisen vuoden kokemukset: Ihmisen rajat tulivat vastaan, kone ottakoon ohjaat energiatehokkuuden parantamisessa.

Loppukesästä 2014 tunnelmat olivat tällaiset ”On tunnustettava, että päätöstä ei tehty minkään tarkan ROI tai muun vastaavan laskennan perusteella. Päätös pohjautui enemmänkin tunteeseen, että tehdään hyvä päätös. Ajatuksissa oli myös, että jatkossa tämän kokoisen talon jälleenmyyntiarvo varmasti nousee. Muutosta ei tehdä pelkällä puheella, tarvitaan tekoja. Nyt meiltä löytyi rohkeutta tehdä niin.”

Vuoden kokemuksista kerroin ”Hyvin on mennyt, kiitos kysymystä, ja olemme erittäin tyytyväisiä. Asumisen ja sisäilman laatu on parantunut – nämä elokuun helteet mahdollistivat ilmalämpöpumpun viilennyksen testaamisen. Toisen ilmalämpöpumpun hankinta autotallia lämmittämään on suunnitelmissa ja aurinkolämmön hyödyntäminen lämpimän veden tuottamisessa on haaveissa.”

Kuten kaikki hyvät suunnitelmat yleensä, niin nuo jatkavat yhä suunnittelutasolla. Sen minkä tein ensimmäisen vuoden kokemusten perusteella oli, että vaihdoin sähköyhtiötä. Toisen vuoden kokemukset siirsivät minut informaation seuraamisesta automaation pariin. Siitä enemmän omassa kappaleessaan.

Median kiinnostus aurinkosähköön on säilynyt korkeana

Kuluneen vuoden aikana tuntuu, että median kiinnostus aurinkosähköä kohtaan on säilynyt korkealla. Trendinä isot, yrityksien hankkimat aurinkosähköjärjestelmät saavat nykyisin suurimman huomion, mutta kiinnostusta riittää pienempiin kohteisiin. Arvioni on, että seuraavaksi asunto-osakeyhtiöiden ratkaisut pääsevät huomion keskipisteeseen. Omasta aurinkosähköjärjestelmästä löytyy jutut Arvopaperi 3/2016 ja Kuluttaja 6/2016 lehdissä. Kummassakin jutussa aiheena oli ”miten säästää sähkölaskussa” ja pientuotanto nähdään nykyään yhtenä – varteenotettavana – keinona siinä.


Arvoasunto 3/2016

Sähköyhtiön vaihto paransi pientuotannon taloudellista kannattavuutta

Ensimmäisen vuoden tulos ylijäämäsähkön myynnin osalta oli -20 € (myytyä sähkö 953 kWh), mutta sähköyhtiön vaihdon seurauksena toisen vuoden tulos oli +40 € (myytyä sähköä 1 006 kWh). Muutoksen voisi vaikka iltapäivälehtien tapaan ilmoittaa ”Sähkön pientuottajan tulot kasvoivat 300 %”. Pientuotannon näkökulmasta muutos on kuitenkin merkittävä ja muutoksen taustalla ovat sähkösopimuksen ehdot, ei tuo myydyn sähkömäärän pieni kasvu (+53 kWh). Varmuuden vuoksi muistutan, että aurinkosähkön suurin säästö syntyy omaan käyttöön jäävästä sähköstä.

Kuten edellisessä kirjoituksessa huomautin, niin ylijäämäsähkön myyntiehdot on hyvä ottaa huomioon sähköyhtiöitä vertaillessa. Minun tapauksessa ne olivat yksi syy, suurimmat liittyivät sähkön alkuperään ja nykyinen sähköyhtiöni on Ekosähkö (on nykyään Lähienergialiiton jäsenyritys, mutta valintahetkellä ei ollut).

PS. Sähkön hinnoittelusta, erityisesti siirtohinnoittelusta, löytyy erinomaiset alustukset (videoina).

Numeroiden murskausta

Vuoden aurinkosähkön tuotanto pysyi lähes samana: 1. vuosi 3 665 kWh ja 2. vuosi 3 578 kWh (Sijaintiin perustuva arvio tuotannosta oli 3 730 kWh), joten vuositasolla tuotanto vaikuttaa aika ennustettavalta.

Omaan käyttöön sähköä jäi: 1. vuosi 74 % ja 2. vuosi 72 %, joten järjestelmän mitoitus on hyvällä tasolla. Kuukausikohtaiset tiedot kahdelta ensimmäiseltä vuodelta löytyvät tämän linkin takaa.

Alla olevista luvuista vedän sen johtopäätöksen, että sähkön kulutuksen vähentyminen on pysähtynyt. Joten nyt pitää ottaa uudet konstit käyttöön. Itselläni on erittäin pitkä ura atk:n parissa (lyhenteen valinta paljastakoon vuosituhannen, jolloin ura alkoi) ja silti uskoni automaatioon on säilynyt. Niinpä sieltä on haettava ratkaisua.

tapio_taulukko_72

Ihmisen rajat tulivat vastaan, kone ottakoon ohjaat energiatehokkuuden parantamisessa

Parin menneen vuoden aikana olen seurannut – osittain työni puolesta – keskustelua ja kirjoituksia älykkäästä lämmityksestä ja kysyntäjoustosta. Oma työtaustani työnsi lusikkansa soppaan ja niinpä pari vuoden harkinnan jälkeen tein päätöksen hankkia OptiWatti-järjestelmän. Noita sähkönkulutustietoja tuijotellessa vahvistui uskoni siihen, että informaatio auttaa muuttamaan käyttäytymistä, mutta suurin hyöty saadaan automaation avulla.

Järjestelmä asennettiin marraskuun puolivälissä, joten viimeistään vuoden päästä jatkan tarinaa ja kerron kokemuksista Optiwatin osalta. Tässä vaiheessa positiiviset kokemukset ovat järjestelmän hankinnasta, asennus hoitui yhdessä päivässä ja järjestelmän käyttö ja käyttöliittymä ovat helppoja.

Nyt ymmärrykseni energia-asioista on aivan eri tasolla kuin kaksi vuotta sitten (siitä iso kiitos Karoliina Auviselle). Tavoitteena ei ole ainoastaan säästää sähkön kulutusta, vaan lisäksi olla aktiivinen käyttäjä osana uusiutuvaan energiaan pohjautuvassa energiajärjestelmässä. Pientuotannon lisäksi nyt on valmius joustaa myös kysynnän osalta.

Usko on kova, aika näyttää

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Lähienergialiiton edelliset kirjoitukset pientuottajan elämästä:

Ensimmäinen vuosi: Vuosi pientuottajan elämää: ostosähkön määrä väheni lähes 20%

Tarina tavallisen omakotiasujan vaiheista energian pientuottajaksi

Tämän jutun taustatiedot: kuluneen vuoden (ja sitä edeltävän vuoden) sähkönkulutus. Kuluneen vuoden oma sähköntuotanto.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita