BCDC-asiantuntijoilta monipuolinen ja laaja tietopaketti:

Sähköautoistuminen – merkittävä askel ilmastonmuutoksen hillinnässä

Suomen Ilmastopaneeli on julkaissut BCDC-tutkimusjohtaja, professori Maria Kopsakangas-Savolaisen ja tohtorikoulutettava Teemu Meriläisen raportin Sähköautoilun sähkömarkkina-ajurit ja hajautettu varastointi. Taloustieteelliseen tutkimukseen perustuvassa raportissa Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun ja Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat tarkastelevat liikenteen sähköistymisen vaikutuksia sähköverkon ja -markkinoiden toimintaan. Selvityksessä Kopsakangas-Savolainen ja Meriläinen käyvät läpi muun muassa sähköautojen latausta, vaikutuksia sähkönkulutukseen sekä sähköautojen akkujen potentiaalia sähkön joustossa ja varastoinnissa.
Suomen Ilmastopaneelin tiedote ->

Raportti on kytköksissä Ilmastopaneelin vastikään julkaisemaan Sähköautoilun edistämisen ohjauskeinot Policy Brief 2018 -suositukseen. Policy Briefin ovat laatineet BCDC Markkinat -tiimin asiantuntija, johtava tutkija ja tutkimusohjaaja Marita Laukkanen sekä erikoistutkija Anna Sahari Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta. Laukkanen ja Sahari tarkastelevat sähköautoistumisen ohjauskeinoja ja antavat sähköautoilua edistäviä suosituksia, jotka liittyvät verotukseen, sähköautojen hankintahinnan tukemiseen ja sähköautoilijoiden etuihin sekä latausinfrastruktuurin tukemiseen ja informaatio-ohjaukseen.

Raportin ja Policy Briefin antia Kopsakangas-Savolainen ja Laukkanen kokoavat yhteen tuoreessa BCDC-blogipostauksessa Sähköautoistuminen vaatii taloudellista ohjausta ja latauspisteiden lisäämistä. Asiantuntijoiden mukaan sähköautojen hankinnan ja omistamisen tukeminen, uudet palvelut sekä hinnoittelu tulee suunnitella siten, että ne yhdessä ohjaavat kuluttajia myös joustavuuteen. Tätä kautta sähköautoistuminen voi hyödyttää sekä ympäristöä, kuluttajia että sähköverkon toimintaa.

Kiitämme tutkijoita tietopaketista!

maria kopsakangas-savolainen, bcdc energia, suomen ympäristökeskus, oulun yliopisto

marita laukkanen, bcdc energia, valtion taloudellinen tutkimuskeskusteemu meriläinen, bcdc energia, oulun yliopiston kauppakorkeakoulu

 

 

 

 

 

Kirjoittajista Maria Kopsakangas-Savolainen (vas.), Marita Laukkanen ja Teemu Meriläinen ovat BCDC Markkinat -tiimin asiantuntijoita. Kuvat (vas. ja oik.): Oulun yliopisto  

 

Lue BCDC-blogi sekä Suomen Ilmastopaneelin Sähköautoistumisen ajurit -hankkeen raportti ja Policy Briefit:

Kopsakangas-Savolainen & Laukkanen: Sähköautoistuminen vaatii taloudellista ohjausta ja latauspisteiden lisäämistä;
Julkaistu myös Oulun yliopiston BCDC Energiablogissa ->

Kopsakangas-Savolainen, M. & Meriläinen, T. Sähköautoilun sähkömarkkina-ajurit ja hajautettu varastointi. Ilmastopaneelin raportti 1/2018. Suomen Ilmastopaneeli.

Laukkanen, M. & Sahari, A. Sähköautoilun edistämisen ohjauskeinot. Ilmastopaneelin Policy Brief 2018. Suomen Ilmastopaneeli.

Liimatainen H., Utriainen, R & Viri, R. Sähköautoilun edistäminen vaatii latausmahdollisuuksien kehittämistä. Ilmastopaneelin Policy Brief 2018. Suomen Ilmastopaneeli.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita