fortum oyj, bcdc energia, bcdc advisory boardBCDC Advisory Boardiin eli neuvoa-antavaan yritystiimiin kuuluva Fortum Oyj on johtava puhtaan energian yhtiö, joka toimittaa sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Fortumin tavoitteena on edistää muutosta kohti puhtaampaa maailmaa yhdessä asiakkaidensa ja yhteiskunnan kanssa.

Fortumin aurinkoteknologiapäällikkö Eero Vartiaisen postaus ”Ratkaiseeko aurinko sähköntarpeemme tulevaisuudessa?” saa jatkoa nyt myös BCDC:n vierailublogissa. Tällä kertaa julkaistavassa jatko-osassa Vartiainen tarkastelee aurinkosähkön tuotannon kannattavuutta järjestelmän kokoluokan ja hintojen sekä hyötysuhteen kehityksen näkökulmasta.

Aurinkosähkö on kannattavaa jo Suomessakin – niin tuottajalle kuin ilmastollekin

Alunperin julkaistu Fortumin ForEnergy-blogissa 4.6.2019 | Kirjoittaja: Eero Vartiainen

fortum, eero vartiainen, bcdc energia, aurinkosähkö, aurinkosähköjärjestelmä, kannattavuus, energiatakaisinmaksuaika, pientuotanto

Kannattaako aurinkosähkö aidosti Suomessa? Asiaa voidaan tarkastella monelta kantilta, kuten aurinkosähköjärjestelmän kokoluokan sekä paneelien hintojen ja hyötysuhteen kehityksen kannalta.

Aurinkovoimalla saadaan päästötöntä sähköä, ja Suomessakin yhä useampi pohtii oman järjestelmän hankkimista. Kannattaako aurinkosähkö aidosti Suomessa? Asiaa voidaan tarkastella monelta kantilta, kuten aurinkosähköjärjestelmän kokoluokan sekä paneelien hintojen ja hyötysuhteen kehityksen kannalta.

Aurinkosähköpaneelien hintasyöksy on ollut nähtävissä jo pitkään. Kymmenen vuoden aikana paneelien markkinahinnat ovat laskeneet noin 90 prosentilla ja valmiiksi asennettujen järjestelmien hinnat noin 80 prosentilla. Pelkästään viime vuonna paneelien hinnat laskivat 30 prosentilla.

Pientuottajan on olennaista mitoittaa aurinkosähköjärjestelmänsä oikein

Kotiin asennetuissa pienissä järjestelmissä tulee kannattavimmaksi kuluttaa tuotettu aurinkosähkö itse. Pientuottaja säästää energian hinnan lisäksi verot ja osan siirtomaksuista. Sähkösopimuksesta ja verkkoyhtiöstä riippuen itse tuotettu ja kulutettu aurinkosähkö säästää sähkölaskussa 10-15 c/kWh. Olennaista on mitoittaa järjestelmän koko oikein suhteessa kulutukseen. Jos syntyy ylijäämätuotantoa, sen voi myydä sähköyhtiölle tai vaihtoehtoisesti varastoida akkuihin kotona tai sähköautossa.

Mikäli pientuottaja käyttää kaiken tuotantonsa itse ja säästää samalla sähkölaskussaan keskimäärin  15 c/kWh, omakotitalon aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaika Etelä-Suomessa on parhaimmillaan noin 10 vuotta. Jos tuottaja joutuu myymään suurimman osan tuotannosta verkkoon, takaisinmaksuaika voi olla jopa yli 20 vuotta. Verkkoon myydystä sähköstä saa usein vain pörssihinnan, joka on noin 5 c/kWh. Isoissa kohteissa, esimerkiksi kauppakeskuksissa, tuotantokustannus on alempi ja koko tuotanto on helpompi käyttää itse. Tällöin takaisinmaksuaika voi olla 6–8 vuotta.

Aurinkopaneelien hyötysuhde ja käyttöikä nousussa, energiatakaisinmaksuaika ja päästöt laskussa

Mikä sitten on aurinkojärjestelmän energiatakaisinmaksuaika? Järjestelmän valmistuksessa eniten energiaa kuluu paneelien, kennojen ja niiden raaka-aineen piin valmistuksessa. Tällä hetkellä Etelä-Suomeen sijoitettu järjestelmä tuottaa noin vuodessa takaisin valmistuksessa kulutetun energian. Paneelien hyötysuhteen parantuessa ja materiaalien käytön tehostuessa myös energiatakaisinmaksuaika pienenee jatkuvasti ja on vuonna 2050 enää muutama kuukausi. Samaan aikaan paneelien käyttöikä voi hyvinkin nousta nykyisestä 30:stä jopa 50 vuoteen.

Euroopan sähköntuotannon keskimääräinen hiilidioksidin ominaispäästö on noin 300 grammaa/kilowattitunti (g CO2/kWh). Tätä päästöä vastaavalla sähkömäärällä  valmistettujen paneelien koko elinkaaren ominaispäästöksi tulisi noin 10 g CO2/kWh Etelä-Suomeen sijoitetulle järjestelmälle. Tämäkin ominaispäästö pienenee koko ajan teknologioiden ja valmistusmenetelmien kehittyessä ja aurinko- ja tuulivoiman osuuden kasvaessa energiajärjestelmässä. Aurinkosähkön tuottaminen on siis mitä suurimmassa määrin ilmastoteko sekä myös taloudellisesti järkevä päätös.

Kuvat: Fortum Oyj

Kirjoittaja:

eero vartiainen, fortum oyjEero Vartiainen
Aurinkoteknologiapäällikkö ja aurinkosähkön pientuottaja
Fortumin ja Suomen edustaja Euroopan aurinkosähköteknologiakomiteassa
Fortum Oyj
eero.vartiainen(a)fortum.com

 

 

 

Aiheeseen liittyviä artikkeleita