Ennusteen tekninen kuvaus

Energiasääennuste kertoo auringon paisteen ja tuulen kilowattitunteina seuraavan 24 tunnin aikana paikkakuntakohtaisesti.

BCDC Energia -tutkimushankkeen energiasääennusteessa on oletettu sekä aurinkopaneeleille että tuuliturbiinille 2,5 kWp huipputeho. Näin ollen ennustettu tuulivoima- ja aurinkovoimatuotanto ovat keskenään vertailukelpoisia. BCDC-tutkimushankkeessa kehitetään tämän lisäksi ennusteita myös ison mittakaavan tuuli- ja aurinkovoimatuotannolle.

Ennuste perustuu Ilmatieteen laitoksen HIRLAM-säänennustusmalliin. HIRLAM-malli sisältää sekä tuuli- että aurinkovoiman kannalta kaikki oleelliset säätiedot. Säänennustusmalleista saa lisätietoa täältä: Mitä säämallit ovat? Säämallit ennusteen apuna

Tuntikohtaiset arvot kuvaajassa edustavat ennustettua energiantuotantoa kyseisen tunnin aikana  (kWh).

Aurinkovoiman osalta on oletettu etelään suunnattu 2,5 kWp:n paneelilaitos, joka on asennettu 30 asteen kulmaan vaakatasosta. Tämä vastaa pienehköä omakotitalon katolle asennettua aurinkovoimalaa. Aurinkoenergiaennusteessa arvioidaan aluksi sääennustusmallin tiedoista kuinka paljon auringonsäteilyä lankeaa kyseiselle kaltevalle pinnalle. Koska aurinkopaneelien hyötysuhde riippuu säteilymäärän lisäksi niiden lämpötilasta, lasketaan sen jälkeen säteily-, lämpötila- ja tuulitiedoista sen hetken sääoloja vastaava hyötysuhde. Nämä yhdistämällä saadaan ennustettu aurinkosähkötuotanto.

Tuulivoiman osalta energiasääennusteessa on oletettu pientuulivoimatuotantoon soveltuva tuuliturbiini, jonka napakorkeus on 12 metriä. Tuulivoimaennuste saadaan yhdistämällä sääennustusmallin 10 metrin korkeuden tuuli kyseisen tuuliturbiinin tehokäyrään. Energiasään tuuliturbiini alkaa tuottaa sähköä, kun tuulen nopeus on 3 m/s.

kWh = kilowattitunti
kWp = kilowatt, peak (tuotantoteho ideaaliolosuhteissa, varsinainen tuotanto riippuu sääoloista)

Energiasääennuste päivittyy tunnin välein.

Mitä kilowattitunti tarkoittaa käytännössä?

Sähköyhtiöt tarjoavat listoja, joista käy selkeästi ilmi, paljonko kodin tekniikka kuluttaa energiaa kilowattitunteina, esimerkiksi

Helen
Vattenfall

 

Lataa highres-kuvat energiasääennusteesta