Tulevaisuudessa energiasääennuste voi ohjata kodin ja kiinteistöjen tekniikkaa

Jo nyt useissa kodeissa on kodinkoneita, joiden käyttöä voi ajastaa edullisemman sähkön ajalle esimerkiksi öisin tai spot-hintojen ollessa alhaisia keskipäivällä – kulutusta joustaen. Lähitulevaisuudessa automatiikka ja Internet of Things voi tehdä säädöt valmiiksi asukkaan sijasta. BCDC Energia -tutkimushankkeessa tarkastellaan, miten tarkat sääennusteet voidaan yhdistää tuuli- ja aurinkoenergiantuotantoon, ja millaisia markkinamekanismeja näihin voi yhdistää.

Useilla kesämökeillä on aurinkopaneeleita ja tuulimyllyjä, ja lomakaudella on mukava kokeilla elämää energiasään mukaan sähkönkulutusta joustaen. Hyvällä säällä kannattaa kuluttaa energiaa touhukkaasti ja täyttää akut pullolleen pilvisen ja tuulettoman päivän varalle. BCDC Energian tutkimusjohtaja Rauli Svento summaa, että energiasäässä lasketun yhden täyden tuotantotunnin (2,5 kWh) aikana akkuun ladatulla energialla voi illan aikana pitää kaikki valot päällä (20 led-lamppua), katsoa televisiota kolme tuntia, käyttää läppäriä tunnin ajan ja keittää kahvit, samalla kun jääkaappi on kaiken aikaa päällä. Laskelma perustuu arvioon laitteiden tavanomaisesta sähkönkulutuksesta, joita löytyy esimerkkilistoina lukuisten sähköyhtiöiden verkkosivuilta.

Energiasääennusteen tulevaisuuden visiossa myös kodintekniikka voi tietää jopa sen, milloin on tulossa tuulta tai paistetta – eli millä hetkellä laitteita ja lämmitystä/jäähdytystä kannattaa käynnistää, jos itsellä on aurinkopaneeli tai tuulimylly. Jos taas ei ole, voi talous silti olla kytkeytynyt aurinko- ja tuulienergiaan sähkösopimuksensa kautta, jolloin säällä voi olla yhteys sähkön hintaan.

Yksittäisen kodin näkökulma on tärkeä, mutta asian merkitys moninkertaistuu, kun ajatellaan vuoden mittakaavassa suuria määriä koteja ja kiinteistöjä.

Tuuli- ja aurinkovoiman yhteydessä usein otsikoidaan ja lasketaan, kuinka paljon voi säästää aurinkopaneeleilla tai tuulimyllyillä. Usein ei kuitenkaan huomioida laajempaa kokonaisuutta, kuten vaikkapa erilaisten sopimusten ja pörssihintojen vaikutuksia tai vertailua muihin toimintatapoihin, mikä voi johtaa epärealistisuuteen.

Tutkijoina pyrimme ottamaan huomioon kaiken ja tarkastelemme uusiutuvaan energiaan liittyviä hyötyjä ja kuluja laajan energiamarkkinajärjestelmän osana. Haluamme, että lopputuloksena syntyvä markkinamekanismien malli on hyvin realistinen”, kertoo BCDC Markkinat -tiimin vetäjä, Oulun yliopiston ja Suomen Ympäristökeskuksen tutkimusprofessori Maria Kopsakangas-Savolainen.

Kopsakangas-Savolainen on alansa huippuasiantuntija, joka vetää energiataloustieteen ryhmää ja useita tutkimushankkeita, on asiantuntijana Suomen ilmastopaneelissa ja pyörittää omakotitaloa.

Miten tutkimusprofessori pesee pyykkinsä?

Kovan asiantuntemuksensa ohella Kopsakangas-Savolaisella on taito kertoa energiamarkkinoiden murroksesta ja tulevaisuudesta ymmärrettävästi ja innostavasti alaa tuntemattomalle. Energiamarkkinoiden toiminta kiilaa suoraan jokaisen ihmisen elämään, sillä arkemme pyörii sähköllä. Kopsakangas-Savolaisen arjessa on apuna näppäriä ratkaisuja säästää sähkölaskussa.

Ajastan varaavaa sähkölämmitystä ja usein myös pyykkikoneen. Vilkaisen Fingridin ilmaisesta ja hyvin helposta appsista kännykässäni, minä tunteina sähkön spot-hinta on halvimmillaan. Sitten ajastan pyykkikoneen käynnistymään halvalle tunnille, mutta kuitenkin niin, että pyykinpesun ajankohta palvelee muuta arkea ja aikatauluttamista”, professori vinkkaa.

Ihmisten asenteet muuttuvat pikku askelin. Yksilönä osana kokonaisuutta voin saada aikaan muutosta. Tulevaisuudessa myös kuluttajan rooli muuttuu aktiivisemmaksi toimijaksi energiamarkkinoilla. Kuluttajalla on mahdollisuus tavallaan hinnoitella omat kulutustapansa, siis myydä käyttäytymistään. Energiasääennuste antaa tietoa sään tuottamasta energiasta, joka on kenen tahansa käytettävissä ja hyödynnettävissä jo nyt”, tutkimusprofessori summaa.