Energiasääennuste kertoo auringon paisteen ja tuulen kilowattitunteina 24 tunnille paikkakuntakohtaisesti.

Energiasäätieto auttaa suunnittelemaan sähkönkulutusta ja sen joustamista. Ennuste on osa sähkömarkkinoiden murrosta ja tulevaisuutta, kun uusiutuvan energian tuotanto yleistyy ja vaikuttaa yhä enemmän sähköverkon tasapainoon, sähkönkulutukseen ja hinnoitteluun.

Energiasääennuste on helppokäyttöinen, kaikille avoin ja maksuton palvelu. BCDC Energian ensimmäisenä innovaationa tunnettu ennuste avattiin toukokuussa 2016.

Energiasäätä seuraamalla aurinko- ja tuulienergiaa käyttävät taloudet ja yhteisöt voivat ajoittaa sähkön kulutuksen suotuisan energiasään ajaksi – päivänpaisteelle ja tuulelle – myös öisin sekä vähentää omaa kulutusta, kun ennuste näyttää pilvistä ja tuuletonta energiasäätä.

Energiasääennuste on saanut runsaasti medianäkyvyyttä. Viime aikoina se on ollut esillä mm. Tiede-lehdessä 12.6.2019 ja Yle Uutisissa 27.7.2019.

”Tarjosimme energiasääennusteen yleisesti hyödynnettäväksi jo prototyyppivaiheessa, jotta käyttäjät pääsisivät tutustumaan energiasääkonseptiin mahdollisimman varhain”, muistelee Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun professori emeritus ja BCDC Energian tutkimusjohtajana vuosina 2015–2019 toiminut Rauli Svento hankkeen ensimmäisen innovaation kehittämistä ja julkaisemista. ”Tutkimuksessamme yhdistämme myös markkinamekanismit täsmentyviin sääennusteisiin sekä uuden sukupolven ICT- ja digipalveluihin.”

Lue Sventon kuvaus innovaation synnystä BCDC Energian tarinan 5-osasta.

Energiasääennuste esillä Kesärannassa:

Pääministeri Juha Sipilää kiinnosti Oulun aurinko- ja tuulituotanto.

BCDC Energia tuottaa tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi.

Energiasääennuste tuotannon ja kulutuksen suunnittelussa

Talven paukkupakkasilla tarjotaan neuvoja sähkönkulutuskäyttäytymiseen, muun muassa kulutuspiikkien tasaamiseksi. Myös energiasääennuste voi ohjata kulutuskäyttäytymistä kestävämpään suuntaan. Hyödyt näkyvät selkeimmin suurimmissa aurinko- ja tuulivoimaan kytketyissä kiinteistöissä, joissa on mahdollisuus suunnitella ja optimoida lämmitys- ja jäähdytysajankohtia.

Energiasääennuste-innovaatio kasvattaa kuluttajan vaikutusmahdollisuuksia. Kotitaloudet, jotka hyödyntävät aurinkoa ja tuulta esimerkiksi lämmöntuotannossaan, voivat ennusteen ansiosta suunnitella lämmitystään paremmin. Osa energian pientuottajista myös myy energiansa takaisin verkkoon. Energiasääpalvelun tuottama ennuste auttaa ennakoimaan, milloin omaa tuotantoa saadaan, ja suunnittelemaan, millaiset sopimukset sähköyhtiön kanssa kannattaa tehdä. Energiasääennusteen sähköyhtiöille tarjoamat mittakaavahyödyt voivat olla merkittäviä tuotantoteknologian optimoinnin näkökulmasta.

Ilmatieteen tutkijat kehittävät energiasektorin asiantuntijakäyttäjille paremmin soveltuvaa ennustetta.
Palvelussa käyttäjä voi itse määritellä millaiselle voimalalle ennusteensa haluaa.

Ennusteita säänennustusmallin pohjalta

Energiasääennuste perustuu Ilmatieteen laitoksen avoimena datana tarjottavan säänennustusmallin säätietoihin sekä oletuksiin käytettävästä aurinko- ja tuulienergian tuotantotekniikasta. Vaikka ennusteet perustuvat valittuihin pienvoimalatietoihin, kehitetyt laskentamenetelmät soveltuvat hyvin myös teollisen mittakaavan aurinko- ja tuulienergiatuotannon ennustamiseen. Ennusteiden tulkinnassa on hyvä ottaa huomioon, että tulokset ovat suuntaa-antavia.

”Ilmatieteen laitoksen BCDC-tutkijat kehittävät säänennustusmalleja erityisesti energiasääennusteiden parantamiseksi. Pilvet ovat ratkaisevassa roolissa aurinkoenergian kannalta. Tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jossa satelliiteilla havaitut pilvet huomioidaan paremmin mallin alkutilaa määritettäessä. Tämä vaikuttaa positiivisesti mallin pilvi- ja sitä kautta myös aurinkoenergiaennusteen onnistumiseen”, kertoo BCDC Sää -tiimiä johtava tutkimusprofessori Anders Lindfors.