Emerituksen kahvikuppi
–
”Jäin elokuun alusta eläkkeelle ja siirryin emeritukseksi. Takanani on 43 vuotta yliopistoyhteisössä akateemisen puurtamisen parissa. Opetuksen ja tutkimuksen ydin ei ole noina vuosina muuttunut miksikään. Tutkijoiden tehtävänä on aina ollut ja tulee aina olemaan uuden tiedon löytäminen ja sen välittäminen uusille sukupolville. Sen sijaan radikaalisti ovat muuttuneet sekä työn tekemisen tavat että toteutukset.
Tieteellistä uraa aloitellessani Suomen yliopistojen nuorten laitosten päällimmäisenä tavoitteena oli kansallisen tunnettuuden ja arvostuksen saavuttaminen. Kaikilla näillä laitoksilla oli omat julkaisusarjansa, joissa julkaistiin usein suomen kielellä. Tästä edettiin kohti kansainvälistä tiedemaailmaa ja kansainvälistä julkaisemista. Nyt on tultu tilanteeseen, jossa kaikki tutkijat tavoittelevat korkeimman arvostuksen kansainvälisiä foorumeita tulostensa julkaisukanaviksi. Tämä hurja kehitys on tapahtunut varsin nopeassa ajassa.
Tutkimuksen tekemisen murrosta kuvaa hyvin tutkimusaineistojen saatavuuden kehitys. Valmistellessani 1970-luvulla pro gradu -tutkielmaani Oulun yliopiston kansantaloustieteen laitokselle, matkustin monia kertoja junalla Helsinkiin ja Helsingin kauppakorkeakoulun kirjastoon. Tuonne oli näet tilattu paljon sellaisia tutkimusalani aikakausjulkaisuja, joita Oulun yliopiston kirjastoon ei tullut. Vietin pari päivää kopioimalla ja lukemisen aloittelin heti paluumatkalla. Muutos on huima: tänä päivänä koko maailman kirjastolaitos on hakukoneiden yhden kutsun takana. Olisi mielenkiintoista tutkia, miten tämä murros on vaikuttanut tieteen tekemisen tuottavuuteen.
On ollut palkitsevaa johtaa useita laajoja tutkimusryhmiä ja -hankkeita. Näistä viimeisin on BCDC Energia, jonka johtaminen on monella tapaa ollut akateemisen urani kohokohta. BCDC:ssä saamme olla maapallon kehityksen kannalta keskeisimpien teemojen – ilmastomuutoksen ja energiamarkkinan murroksen – äärellä.
Paljon on jo saavutettu, mutta paljon on vielä hankkeenkin puitteissa tehtävää. Olemme kehittäneet energiasääennuste-palvelun. Lisäksi olemme selvittäneet kuluttajien asenteita tulevaisuuden sähkömarkkinalla tarvittavaan joustavuuteen.
Yhtenä keskeisenä tehtävänä on energiayhteisön ja virtuaalivoimalan käsitteiden jäsentäminen ja havainnollistavien toteutusten kehittäminen. 5G-teknologialla toteutettu nopea tiedonvälitys sekä erilaisten liiketoiminta- ja hinnoittelumallien kehittäminen ovat tässä työssä keskeisiä. Jatkossa tutkimustulosten perusteella täsmennetään toimivien energiayhteisöjen edellyttämiä lainsäädännön muutoksia.
Aloitin tämän BCDC Energian tarinan kertomalla ensimmäisessä osassa lahjakkaiden oppilaiden merkityksestä akateemisen tutkimuksen edistäjinä. Nostin esiin
Maria Kopsakangas-Savolaisen etenemisen maisteriopinnoistaan tutkimusprofessoriksi.
Maria, en voisi olla iloisempi ja ylpeämpi luovuttaessani BCDC Energian johtamisen, mutta myös BCDC Energian tarinan rakentamisen, sinulle. Itse keskityn jatkossa enemmän harrastuksiini ja pitkien rauhallisten aamukahvien nauttimiseen.”
– Professori emeritus Rauli Svento 10.10.2019
TARINA JATKUU, LUE LISÄÄ →
BCDC:läiset muistivat monta vuotta hankkeen veturina toiminutta Raulia BCDC-logolla varustellulla Oiva-kupilla. Kuppi on BCDC:n XL-sarjan ensimmäinen. Kuvat: Anders Lindfors (yllä), Kaisa Ikonen (alla)