Todennäköisyys = €

Uusiutuvien luonnonvarojen käytön yleistyessä sähkömarkkinoilla, myös niihin liittyvä ennuste-epävarmuus tulee korostumaan. Sähkömarkkinoilla kysynnän ja tarjonnan on täsmällisesti vastattava toisiaan joka hetki. Sopimukset tarjonnasta ja kysynnästä kuitenkin tehdään markkinoista riippuen tulevaisuuteen asettuvassa aikaikkunassa. Tämänhetkisen käytännön mukaan pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla sopimukset tehdään 24 tunnin päähän. Tuuli- ja aurinkovoiman käyttö  lisää myös alueellisuuden ja paikallisuuden roolia tuotannon hajautuessa parhaiten voimantuotantoon sopiville alueille.

BCDC Energian tavoittena on kehittää paikallistia lyhyen frekvenssin sääennusteita energiaennusteiksi kehitettävän digitaalisen palvelun käyttöön.

BCDC Sää

Edellämainitut kehityspiirteet asettavat merkittävän tarpeen kehittää uudentyyppisiä tarkentuvia sääennusteita. Suomessa on tehty tärkeää tuuli- ja aurinko-olosuhteiden kartoitustyötä, erityisesti Ilmatieteen laitoksen tutkimuksen piirissä. BCDC Energia -tutkimushankkeessa BCDC Sää -tiimin tutkimus- ja kehitystyön tavoitteena on kehittää paikallisia lyhyen frekvenssin sääennusteita tarkkuuteen, jossa ne voidaan myös muuntaa energiaennusteiksi kehitettävän digitaalisen palvelun käyttöön.

Lue lisää BCDC Sää -tutkimusryhmän työstä →