Tuulivoiman kasvu lisää pumppuvoimalan hyötyjä

BCDC:n taloustieteen tutkijat Santtu Karhinen ja Hannu Huuki laskevat tuoreessa Energy Economics -lehden artikkelissaan pitkän aikavälin kannattavuuden Pyhäsalmen maanalaiseen kaivokseen suunnitellulle pumppuvoimalaitokselle.
Tutkijat mallintavat optimaalisen pumppuvoimalatoiminnan useille mahdollisille tulevaisuuden skenaarioille, joissa tuulienergian määrä vaihtelee.

Karhinen ja Huuki osoittavat, että tuulivoiman lisääntyminen muuttaa optimaalista pumppuvoimalatoimintaa ja lisää siitä koituvia voittoja.

Kuva: Geralt/Pixabay
Uutiseen

”Suomessa pumppuvoimaloiden yleistyminen vaatii toiminnan esteiden – esimerkiksi kaksinkertaisen sähköverotuksen – purkamista”, Karhinen ja Huuki kirjoittavat Tekniikka & Talous -lehdessä.

herman böök, ilmatieteen laitos, bcdc energia, aurinkoenergia, aurinkosähkön tuotanto, aurinkosähköjärjestelmä, aurinkopaneeli, auringon säteily, strateginen tutkimus, stn

Yle Uutiset: Tiedätkö millainen energiasää on nyt?

Ennusteiden merkitys kasvaa vaihtelevan aurinko- ja tuulienergian osuuden lisääntyessä sähköntuotannossa, kirjoittaa
Yle Uutiset energiasään ennustamisesta ja sen tuomista taloudellisista hyödyistä. Uutisen mukaan energiasään seuraaminen helpottaa sähkön kulutuksen ajoittamista niihin ajankohtiin, jolloin aurinko paistaa tai tuulee navakasti.

Kuva: iStock
Yle Uutiset 27.7.2019 →

Vuorovaikutteiset tapahtumat ratkaisevia energiasääennusteen kehittämisessä

Vuorovaikutus-tiimin Anna Suorsa ja Maija-Leena Huotari, Markkinat-tiimin Rauli Svento sekä Sää-tiimin Anders Lindfors osoittavat, että vuorovaikutteisilla tapahtumilla on ollut ratkaiseva merkitys energiasääennusteen innovointiprosessissa.

Asiantuntijat käyvät Journal of Documentation -julkaisussa läpi monitieteisen tutkimusyhteisön tietoa luovaa vuorovaikutusta innovaatioiden kehittämisessä. He avaavat erityisesti BCDC-tutkijoiden ja hankkeen sidosryhmien yhteiskehittelyssä
(engl. co-creation) syntyneen energiasääennusteen kehittämisprosessia.

BCDC Co-creation workshop Ilmatieteen laitoksella tammikuussa 2017.
Kuva: Kaisa Ikonen.

Uutiseen →

BCDC-väitös: Kysyntäjouston analysointia älykkäissä sähköverkoissa

Tohtorikoulutettava Florian Kühnlenz väittelee aiheesta
”Analyzing flexible demand in smart grids”
Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksen Saalastinsalissa 5.11.2019 klo 12.00
Tervetuloa!

Lue lisää Oulun yliopiston kirjaston sivuilta.
Seuraa BCDC:n väitösuutisointia!

– BCDC-tutkijat ja yhteistyökumppanit BCDC-blogissa –

Aurinkosähkön kannattavuudesta ja tukilämmityksestä digitalisaatioon ja sähköjärjestelmän kehittymiseen

Kuva: Fortum Oyj

ELOKUU:

Jouni Räihä & Enni Ruokamo
Markkinat-tiimi:
Tukilämmitysjärjestelmillä potentiaalia päästöjen ja kustannusten vähentäjinä
Blogiin →

Eero Vartiainen
Fortum Oyj:
Aurinkosähkö on kannattavaa jo Suomessakin
– niin tuottajalle kuin ilmastollekin
Blogiin

Kuva: Finnet-liitto

SYYSKUU:

Ari Pouttu
ICT-tiimi:
Kotitalouksien sähköjärjestelmän kehittymisen pieni historia – ja hieman tulevaa
Blogiin →

Jarmo Matilainen
Finnet-liitto ry:
Suomi digitalisaation edelläkävijä,
mutta parannettavaakin vielä löytyy
Blogiin →

Kopsakangas-Savolainen
luotsamaan BCDC-tutkimusta


Sventolle emeritusprofessorin asema

BCDC:ssä on syyskuun alussa kääntynyt uusi sivu.
Energiatalouden professori Maria Kopsakangas-Savolainen aloittaa BCDC Energian tutkimusjohtajana Rauli Sventon siirryttyä emeritusprofessoriksi.

Hankkeen varajohtajana toimii
informaatiotutkimuksen professori Maija-Leena Huotari

ja Markkinat-tiimin vetäjänä tutkija, tutkijatohtori Enni Ruokamo.

”Emerituksen kahvikuppi”
Rauli Svento jatkaa
BCDC Energian tarinaa 13. osassa

STN-blogi: Sähkötaloudesta ratkaisu
päästöjen hillintään

BCDC Energian uusi johtaja Maria Kopsakangas-Savolainen pitää sähkötalouteen siirtymistä ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja kasvihuonekaasupäästöjen pienentämisen ratkaisuna.

STN-blogissa kirjoittavan tutkimusprofessorin mukaan Suomella on tässä työssä moninkertainen mahdollisuus: ”Suomesta löytyy digitaalisen teknologian ja langattoman viestinnän eturintaman osaamista. Nopeasti etenemällä Suomella on mahdollisuus saavuttaa samanaikaisesti kotimaan ilmastopoliittiset tavoitteet, osallistua merkittävästi kansainvälisten haasteiden ratkaisuun sekä hyötyä taloudellisesti.”

STN-blogiin →

Tietoasiantuntija:
Vuorovaikutus on tiedon luomisen ydintä

BCDC Energia -hanke on esimerkki hyvästä tietojohtamisesta, kertovat
professori Maija-Leena Huotari ja tutkijatohtori Anna Suorsa uusimmassa Tietoasiantuntija-lehdessä. ”Kyseessä on uusi, mielenkiintoinen ja innostava tutkimusalue, jolla on vahva yhteys käytäntöön.”

Tutkijoiden mukaan Oulun yliopistossa kehitetään uuden tiedon luomisen teoriaa ja menetelmällistä osaamista. Lisäksi BCDC-hankkeessa vastataan sidosryhmävuorovaikutuksesta ja -viestinnästä.

Kuva: Tietoasiantuntija

Tietoasiantuntija -lehteen

Tervetuloa BCDC-hankkeeseen, Ludi ja Jouni!

Ludi Wang ja Jouni Räihä ovat aloittaneet vastikään BCDC Markkinat -tiimissä. Kaliforniasta saapunut Wang avaa tavoitteitaan: ”Haluaisin tutustua sähkömarkkinoihin ja Pohjoismaiden tilanteeseen. Lisäksi haluaisin oppia yleisemmin tutkimustyöstä Suomessa; mistä voin esimerkiksi kerätä dataa.”

Räihä kertoo tukilämmitysjärjestelmätutkimuksensa painopisteen olevan kuluttajien tekemissä lämmitysjärjestelmävalinnoissa.
Hän tutkii kuluttajien valmiutta osallistua aktiivisemmin hajautettuun tuotantoon.
”Opitut asiat voivat edesauttaa energiajärjestelmän tehokkuuden ja joustavuuden lisääntymiseen tähtäävien toimenpiteiden suunnittelua”, hän toteaa.

Kuva: Kaisa Ikonen

Uutiseen →

Kuluttajan ja asuntorakentajan energiajärjestelmävalintojen pelillistäminen
keskustelutti Peek-hankkeen työpajassa

Yksi pientalo- ja korjausrakentajan tärkeimmistä energiatalouteen liittyvistä päätöksistä on talon lämmitysmuodon valitseminen.

”On olemassa useita lämmitysratkaisuja ja niiden valintaperusteita. Kotitalouden voi olla vaikeaa hahmottaa kunkin lämmitysratkaisun sopivuutta, sillä tietojen kerääminen eri lähteistä on joskus haasteellista”, totesi BCDC Markkinat -tiimin
uusi vetäjä, tutkija Enni Ruokamo
Vaasan yliopiston Pelilliset energia- ja kiertotalousratkaisut (PEEK) -hankkeen työpajassa 24. syyskuuta.

Ruokamon mukaan kotitaloudet tarvitsevat työkaluja päätöksentekoa varten: ”Päätöksenteon tueksi voisi rakentaa pelisovelluksen
valintakoemenetelmän ideaa hyödyntäen.”

Aurinkosähköjärjestelmän kannattavuus sekä energiasääennusteen ja virtuaalivoimalan synty esillä Oulun yliopiston Tutkimustorilla

BCDC Energian Markkinat- ja Vuorovaikutus-tiimin tutkijat osallistuivat Oulun yliopiston järjestämään Tutkimustori-tapahtumaan kestävän kehityksen viikolla 9. lokakuuta.

Tapahtumassa BCDC-tutkijat esittelivät aurinkosähkön kannattavuuteen sekä energiasääennusteen ja virtuaalivoimalan kehittämiseen liittyvää tutkimustaan tutkijakollegoilleen.

Tutustu aurinkosähkön kannattavuutta esittelevään posteriin.**

Santtu Karhinen (vas.), Enni Ruokamo, Chao Ding, Hannu Huuki ja Anna Suorsa esittelivät BCDC:n tutkimusaiheisia postereita. Kuva: Kaisa Ikonen