Eri tavoitteet vaativat erilaisia ratkaisuja. Miten ne sovitetaan yhteen?

Kaikilla sähkön tukkumarkkinoiden jäsenillä – kuten suurilla energiankuluttajilla ja perinteisellä suurimittaisella tuotannolla – on eri tavoitteita. Esimerkiksi sairaala vaatisi hyvin korkeaa luotettavuutta, kun taas suuret sähkön tuotantolaitokset saattavat yksinkertaisesti maksimoida pitkäaikaista voittoaan. BCDC Energian visiossa uusilla markkina-osapuolilla on erilaisia tavoitteita: joku kuluttajaryhmä haluaa voittoa, kun taas toinen haluaa pysytellä omavaraisena. Vaikuttavatko nämä vaihtelevat päämäärät sähköjärjestelmään? BCDC ICT -tiimi tarkastelee kuinka erilaiset sähköverkon ja -kaupan hallinta-algoritmivaihtoehdot vaikuttavat sähköjärjestelmään ja kuinka niiden sähköverkkoon synnyttämiä toiminnallisia muutoksia hallitaan.

12

Nämä seikat saattavat herättää kysymyksiä tavallisessa sähkönkuluttajassa. Vastauksia varten on tarkasteleva sähköjärjestelmän tilannetta. BCDC Energian ratkaisumallissa vastaukset ovat löydettävissä – pilvialgoritmi antaisi järjestelmätilanteen (tämänhetkisen ja ennusteen), jota paikallisesti täydennetään reaaliaikaisella paikallisella informaatiolla. Näin sähkönkäyttöehdotukset voidaan antaa suojatusti.

Mistä jääkaappi tietää, että aurinko paistaa ?

Säätilanteiden muuttumisen aiheuttama vaihtelevuus sähköntuotannossa vaatii sähkön kuluttamiselta joustavuutta. Ehkä jo lähitulevaisuudessa esineiden internetin (Internet of Things) mahdollistamana jääkaappi tulee tietämään tarkalleen milloin aurinko paistaa – ja jäähdyttää silloin enemmän. Lämmitysjärjestelmä voi myös päätellä, milloin on sähkönhinnan kannalta paras aika lämmittää huoneita. Kumpikaan muutoksista ei vaikuttaisi juurikaan asukkaan elämään. Myös näiden futurististen näkemysten kokeilu on myös osa BCDC ICT -ryhmän tutkimusta.

Kuvassa BCDC ICT -tiimin Pedro Nardelli. Kuva: Kati Leinonen.

bcdc energia, bcdc energy, kühnlenz, pouttu, svento, centre for wireless communications, complexity, electricity system, 5G, 6G, smart grids, renewable energy, suomen akatemia. oulun yliopisto, university of oulu, stn, strategisen tutkimuksen neuvosto

BCDC ICT -tiimin asiantuntijat, professori Ari Pouttu ja tohtorikoulutettava Florian Kühnlenz
keskustelevat tutkimusjohtaja Rauli Sventon kanssa
sähköjärjestelmän kompleksisuudesta
BCDC Keep on Talking -videosarjalla