Sääennusteet ovat meille kaikille jokapäiväisessä arjessa tuttuja. Päivittäisten yleisösääennusteiden lisäksi Ilmatieteen laitos tuottaa myös ilmailua, merenkulkua ja maaliikennettä palvelevia erityisennusteita ja korkeatasoista tutkimusta.
BCDC Energia -hankkeessa Ilmatieteen laitoksen tutkijat keskittyvät paikallisiin, lyhyen tähtäimen sääennusteisiin. Yhä tarkentuvien ennusteiden tarkoituksena on tukea uusiutuvia luonnonvaroja – aurinkoa- ja tuulta – hyödyntävää energiantuotantoa.
BCDC Sää -tiimi
Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Anders Lindforsin (kuvassa) vetämässä BCDC Sää -tiimissä työskentelevät Meteorologian ja meritutkimuksen tutkimusohjelman toimialajohtaja Sami Niemelä, tutkijatohtorit Evgeny Atlaskin, Erik Gregow ja Laura Rontu sekä tohtorikoulutettavat Herman Böök, Tuuli Perttula ja Karoliina Hämäläinen.
BCDC Sää -tiimissä yhdistetään säämalli-, kaukokartoitushavainto- sekä tuuli- ja aurinkoenergiaosaamista edesauttamaan koko BCDC Energia -tutkimusyhteisön yhteisten tavoitteiden saavuttamista.
(Kuva: Tero Pajukallio)
Energiasää herätti kiinnostusta hallituksen strategiaistunnossa Kesärannassa 16.5.2016,
kun STN oli esittelemässä tutkimushankkeitaan.
Pääministeri Juha Sipilä katsoi energiasääennusteesta Oulun tuotannon.
Energiasää
Paikalliset lyhyen tähtäimen – seuraavia 1-2 vuorokautta koskevat – sääennusteet ovat keskeisessä roolissa energiamarkkinoilla, joissa uusiutuvan ja säästä riippuvan energian tuotannon osuus on suuri. BCDC Sää -tutkimusryhmässä kehitetään paikallisia sääennusteita markkinamekanismien suunnittelun tueksi BCDC Markkinat -tutkimusryhmässä. Tavoitteena on kehittää numeerista Harmonie-sääennustusmallia hyödyttämään tuuli- ja aurinkoenergian tuotantoa. ”Ensimmäisenä tuloksena on kehitetty energiasääennuste, joka ilmaisee tuulen nopeuden ja auringonpaisteen kilowattitunteina, m/s = kWh. Konseptin mallintaminen ja laskeminen olivat haastava ja innostava kokemus ja luo alustan, jonka perusteella energiasääennusteita jatkossa kehitetään”, visioi Sami Niemelä (kuva: Kati Leinonen).
Energiasääennuste on vapaasti hyödynnettävissä BCDC:n Energiasää-sivulla.
Uusiutuvan energian tuotannon, kuten tuuli- ja aurinkoenergian, ennustamisen edellytys on korkean erotuskyvyn numeerinen säämalli. Tällainen malli pystyy kuvaamaan pienen mittakaavan sään vaihtelua, mikä aiheutuu muun muassa maa-meri-jakauman ja maanpinnan muotojen vaihtelevuudesta. Säästä riippuvaan tuotantoennustamiseen liittyy lisäksi erityispiirteitä, joiden vuoksi säämallin laskentamenetelmiä tulee myös kehittää.
Anders Lindfors kertoo energiasään ennustamisen periaatteista ja jatkokehittämisestä
BCDC Keep on Talking #2 -videolla.
BCDC Sää -tiimin tutkijat tarkastelevat tutkimustyötään eri näkökulmista mm. BCDC-blogissa:
Herman Böök Aurinkoenergiatuotannon ennustushaasteet
Erik Gregow Improving the solar production forecast
Karoliina Hämäläinen Jäätämisennusteet tuulienergian tuotannon tueksi
Anders Lindfors Hankkeiden välistä yhteistyötä: Räätälöity energiasääennuste avoimen datan palveluna
Sami Niemelä Modernit säämallit – energiasään ennustamisen perusta
Herman Böök Kulunut kesäkausi suosiollinen aurinkoenergialle
Sää- ja Markkinat-tiimin yhteispostaus:
Anders Lindfors ja Santtu Karhinen Jäätäminen heikensi tuulivoiman tuotantoa
Ilmatieteen laitoksen LES-tutkijoiden postaus vierailublogissa: Mikko Auvinen ja Irene Suomi
LES ratkaisee ilmakehän suuret ja katutason pienet pyörteet … ja kaiken siltä väliltä